Cofraje si esafodaje

           Deși sunt lucrări auxiliare în execuția construcțiilor de beton și beton armat, cofrajele au un rol extrem de important, acela că de calitatea cofrajelor depinde aspectul general al betonului armat. Orice mic defect al cofrajelor duce automat și la defecte ale betonului, care se mai pot remedia ulterior extrem de greu, iar remedierea acestora duce de asemenea la costuri de zeci de ori mai mult decât ar fi costat inițial suplimentul de manoperă necesar alcătuirii lor corecte.

            Betonistul preia cofrajele de la dulgheri și în ele se toarnă betonul. Dacă acestea au fost create greșit, sau dacă în timpul betonării se desfac unele legături sau susțineri, rezultatul ajunge la stâlpi cu umflături, cât și la grinzi cu mari deformații pe verticală din cauza faptului că terenul cedează sub tălpile popilor, sau a slăbirii penelor de sub popi. O deformare significantă a unei plăci prin slăbirea penelor la unii din popii de susținere poate să necesite nu doar lucrări de completare, dar și demolarea și refacerea plăcii.

            Din aceste motive, betonistul trebuie să cunoască modul de alcătuire al cofrajelor și rolul fiecărui element al lor, pentru a nu achiziționa cofraje executate greșit, iar în cazul celor corect executate, să se asigure că nu vor fi defectate în timpul turnării betonului.

            Deși cofrajele reprezintă lucrări auxiliare, costul lor este relativ mare, iar manopera este de asemenea extrem de costisitoare. Costul lucrărilor și consumul de manoperă au directă legătură cu numărul de reutilizări a cofrajelor, cu dificultatea de montare și demontare a lor etc. Așadar, atunci când se execută aceste cofraje, trebuie acordată atenția necesară acestor factori.

            Cofrajul este tiparul în care este turnat betonul. El este susținut de un eșafodaj format din popi și contravântuiri. Pentru ca aceste cofraje să își îndeplinească rolul, în executarea lor trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:

 • Să aibă forma și dimensiunile interioare corespunzătoare dimensiunilor exterioare ale elementelor de beton armat.
 • Să reziste la încărcările de greutate provenite din greutatea lor proprie, a betonului proaspăt, a oamenilor și utilajelor la betonare etc.
 • Să fie suficient de etanșe, așa încât să nu se producă pierderi de lapte de ciment.
 • Să fie alcătuite în așa fel încât să permită o decofrare ușoară, fără a se degrada panourile de cofraj sau betonul.
 • Să fie folosite de mai multe ori, etc.

            Cofrajele fixe se folosesc pentru turnarea betoanelor monolite. Ele sunt realizate din scânduri de brad, care se asamblează formând panouri de stâlpi, sau grinzi. Stâlpii pot avea muchiile vii, dar există riscul ca la decofrare să se rupă bucăți din muchii, necesitând ulterior reparații. Din acest motiv este indicat să se bată șipci triunghiulare în colțurile cofrajelor, evitându-se astfel riscul ruperii acestora. 

            Înainte de asamblarea panourilor, fața interioară a acestora se unge cu substanțe care să împiedice lipirea betonului de scândură, făcând mai ușoară decofrarea.

            În cazul cofrajelor demontabile, la decofrare se pierde o parte din materialul lemnos. Pentru a se reduce pierderile, dar și pentru reducerea consumului de cherestea de brad, se folosesc cofraje demontabile, la care mare parte din scândurile de brad sunt înlocuite cu PFL, placaj etc.

            Pentru o montare și implicit demontare ușoară, pe lângă panouri mai sunt necesare și o serie de piese de susținere, aliniere, asamblare și fixare: rame metalice, distanțieri, buloane, popi extensibili etc. Toate acestea reprezintă piese de inventar, din metal sau beton, cu un grad de refolosire foarte mare.

 • Panourile de cofraj cu placaj sunt alcătuite dintr-o ramă din lemn de brad, coaste și distanțiere pe care este bătută în cuie foaia de placaj. Cu aceste panouri se pot alcătui cofraje pentru pereți, plăci de planșeu, stâlpi grinzi.
 • Panourile de cofraj cu PFL sunt asemănătoare cu cele anterioare, înlocuind placajul (care este un material scump) cu plăci fibrolemnoase dure, de 4-6 mm grosime. Acestea sunt mai ieftine, dar mai puțin rezistente la umiditate, șocuri și manipulări, și din această cauză ele trebuie vopsite cu vopsea de ulei și unse apoi cu o emulsie parafinoasă.
 • La panourile de cofraj din cherestea scurtă, în locul placajului sau al PFL-ului sunt folosite scurtături din scânduri de fag sau brad, bătute în sens transversal pe o ramă tot din lemn de brad. Acestea sunt mai ieftine decât cele cu placaj sau PFL, dar sunt mai puțin durabile.
 • Panourile metalice asigură o reutilizare de 200-300 ori, deși sunt mult mai scumpe, dar asigură atât dimensiunile elementelor, cât și o față văzută foarte îngrijită a betonului, mai bine decât cofrajele precedente.
 • Cofrajele pierdute sunt cele care rămân în construcție după turnarea betonului, îndeplinind și alte funcții. Astfel, enumerăm următoarele tipuri de cofraje pierdute:
 1. Cofraje din tuburi de azbociment.
 2. Cofraje din tuburi de mortar de ciment sau din elemente prefabricate pentru ventilații.
 3. Cofraje din dulapi de beton precomprimat.
 4. Cofraje formate din blocuri ceramice, din blocuri de beton cu goluri, din blocuri pline din beton celular autoclavizat sau din cutii de lemn, stufit sau stabilit.

 

            Accesează platforma https://agruo.ro pentru a găsi produsele de care ai nevoie în categoria Materiale, iar dacă și tu ești producător/furnizor de materiale de construcții, te invităm să te alături firmelor/echipelor specializate care deja s-au înscris pe Agruo.ro.

 


Agruo www.agruo.ro 15-07-2021